Söndag
21 Jan 1 match
Onsdag
24 Jan 1 match
Lördag
27 Jan 1 match
Söndag
11 Feb 1 match
Onsdag
14 Feb 1 match
Söndag
18 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Onsdag
28 Feb 1 match
Lördag
03 Mar 1 match
Lördag
10 Mar 1 match
Torsdag
15 Mar 1 match
Lördag
17 Mar 1 match
Måndag
19 Mar 1 match
Torsdag
22 Mar 1 match

FC Helsingborg inleder damsatsning mot Allsvenskan

5 februari 2018 16:00
DAM

FC Helsingborg har sedan början av 2000-talet varit en maktfaktor inom svensk innebandy med ett herrlag i Superligan och en hel del SM-medaljer på pojk- och herrjuniornivå. På dam- och damjuniorsidan har det däremot varit skralare med sportslig framgång. Klubbens representationslag har en längre tid haft sin hemvist i Skånes högsta damserie utan att egentligen någon gång varit riktigt nära att ta klivet upp i förbundsserierna. Nu inleds en satsning för att råda bot på det.


– Jämställdhet är en prioriterad fråga för den styrelse som bildades vid årsmötet förra året. Nu mobiliserar vi för att lyfta verksamheten för damer och flickor i föreningen, säger Fredrik Roos, styrelseledamot i FCH.

Det stora jobbat sker i Dam- & flickutskottet (DFU) som bildades i somras och som efter ett mötesintensivt år nu är på det klara hur man steg för steg ska utveckla verksamheten i, och framförallt organisationen runt, klubbens damlag och äldsta flicklag.

– Vår svaghet på damsidan har länge varit att ungdomssektionen inte förmått att förse vårt seniorlag med egna produkter. Starten för den här satsningen skedde därför egentligen för 7-8 år sedan när klubben började jobba systematiskt för att etablera tjejlag i de yngre åldrarna samt säkra kvaliteten på verksamheten för att kunna behålla spelarna på lång sikt. Nu börjar de äldsta tjejerna i den satsningen knacka på dörren till damlaget och därför har vi en unik möjlighet att inom de närmsta åren göra ett ordentligt avtryck, säger Måns Gilén, ledamot i DFU och långvarig eldsjäl inom FCH Dam.

Den yttersta sportsliga målsättningen är att senast 2022 ha ett allsvenskt lag i föreningen. Men också att etablera ytterligare ett damlag i lägre division för att kunna erbjuda innebandyspel även för de som inte har elitambitioner.

– Men vi nöjer oss inte där, givetvis drömmer vi om Superligan. Vi är dock måna om att ta ett steg i taget. Men när vi nått Allsvenskan så kommer vi definitivt lägga upp en plan för hur vi ska kunna klättra ytterligare ett pinnhål, berättar Stefan Bojgren, ordförande för DFU.

Men det är inte bara i DFU det pratas om dam/flick-verksamhet.

– Vi har verkligen fått bra respons från hela föreningen och satsningen är väl förankrad. Till exempel har huvudstyrelsen gjort omfördelningar i nästa säsongs budget och det finns nu ekonomiska muskler att höja statusen på damlaget rejält. Klubben blir mer jämlik helt enkelt, säger Sofi Persson, ledamot i DFU.

En annan del av satsningen innebär deltagande i Juniorallsvenskan.

– Vi kommer att ha ett damjuniorlag för första gången någonsin till hösten. Det känns fantastiskt roligt och det kommer vara en oerhört lärorik miljö för våra unga tjejer där de matchas mot södra Sveriges bästa lag och spelare, avslutar Måns Gilén.

Öppna provträningar för såväl dam- som flickspelare kommer att genomföras efter avslutad säsong. Mejla [email protected] om du är intresserad av att delta på dessa. Även engagerade personer som kan tänka sig att ta organisatoriska roller är välkomna att höra av sig. Redan nu, innan satsningen kommunicerats externt, är det en hel del som visat intresse för att vara en del av FCH:s spännande resa.

Dam- & flickutskottet består av följande personer:

Stefan Bojgren, ordförande

Fredrik Roos, representant i huvudstyrelsen

Sofi Persson

Måns Gilén

Jari Turja

Simon Pettersson