Söndag
17 Dec 1 match
Torsdag
28 Dec 1 match
Onsdag
03 Jan 1 match
Lördag
06 Jan 1 match
Söndag
14 Jan 1 match
Lördag
20 Jan 1 match
Lördag
27 Jan 1 match
Onsdag
07 Feb 1 match
Lördag
17 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match

Fyra FCH:are testar proffsdrömmen i USA

1 juli 2022 17:25
Föreningen

Filip Nielsen, Zacharias Melin och Albin Nilsson från vårt utvecklings lag samt Andreas Blixt från Sofiero spelar under fem veckor i sommar innebandy i nystartade nordamerikanska ligan NAFL, North American Floorball League.


I första upplagan av NAFL ingår fyra lag och pågår under fyra helger med en helg uppehåll för World Games. När den första säsongen gick av tekades igång förra helgen i Fresno, Kalifornien var fyra spelare från FCH på plats. I Utah Raptors spelar Filip Nielsen, Zacharias Melin och Albin Nilsson från vårt U-lag i division 2 samt Andreas Blixt i Fresno Force till vardags i SS Sofiero Kaizers i division 4.

Första helgen av spel är avklarad och imorgon börjar andra helgen i Salt Lake City.

– Första helgen har varit en upplevelse, att få vara en del av att sprida sporten innebandy från Europa till USA. Möta spelare från Europeiska högsta ligor och från diverse landslag har varit både en utmaning och välsignelse. I ett 35 gradigt Kalifornien dessutom, kommenterar Andreas Blixt första helgen.

Även Filip Nielsen var nöjd med första helgen och tyckte det var kul att äntligen vara igång.

– Första helgen har varit häftig, man har fått träffa och möta alla lagen och framförallt fått en grym känsla i vårt lag som håller ihop hela säsongen runt matcherna och ska göra hela äventyret ihop så det kommer bli toppen!

Nivån på spelarna i ligan är varierande alla lag måste bestå av 25% nordamerikaner sen har lagen kryddat trupperna med spelare från europa. Där fler till vardags spelar i högsta ligorna runt om i Europa. Zacharias Malin blev överraskad av nivån på spelet första helgen.

– Jag måste säga jag är förvånad över nivån, jag trodde den skulle vara sämre men de andra lagen har värvat ihop riktigt bra spelare så det håller en bra nivå.

Han får medhåll om att nivån håller en hög nivå av Filip Nielsen

– Innebandyn har en väldigt bra spetsnivå, det har gått en helg nu och man har möt landslagsspelare från Finland eller Tjeckien, juniorer med bra fart äldre spelare med lite hockeybakgrund. Det är kort sagt höga toppar och jag tror att det bara kommer spetsas till i lagen för varje vecka av säsongen som går.

Det blir givetvis en skillnad när man åker över Atlanten för att spela innebandy i ett nytt land med nya spelare.

– Den största skillnaden mot Sverige hittills har varit att ställa om till det varma vädret, både utomhus och i hallen. På planen är det ganska likt, kanske lite mer fysiskt spel än finspel.

Just det varma vädret första helgen är något som har satt spår hos spelarna.

– Störta skillnaden är värmen, jag har aldrig spelat i 43 graders värme, säger Zacharias Melin. Hur är det då att komma och spela i ett helt nytt lag med nya spelare från flera olika länder?

– Mitt lag, Fresno Force, har högst andel Nordamerikaner i ligan och vi är bara några få ”riktiga” Européer med i laget. Så vi är helt klart under utveckling under hela ligan och jag hoppas att jag kan smitta av mig med kunskap på mina lagkamrater här under säsongen, säger Andreas Blixt

Albin Nilsson är även han nöjd med sitt lag Utah efter första helgen.

– Jag skulle säga att vårat lag (Utah Raptors) är det laget med den bästa sammanhållningen. Vi har en fantastisk ägare (Marcus Bertilsson), som tillsammans med coach (Simon Olsson) fått ihop ett härligt gäng av spelare

Under första helgen vann Utah en match, spela en oavgjorda och förlora en. För Fresno gick det tyngre och förlorade alla tre inledande matcherna. Extra kul för Filip Nielsen och Zacharias Melin som blev uttagna i första helgens All-star team.

För att följa FCH:arnas framfart kan man se matcherna live på Solidsport eller följa resultaten och tabellerna på Statbeat.