Söndag
22 Dec 1 match
Lördag
04 Jan 1 match
Måndag
06 Jan 1 match
Söndag
12 Jan 1 match
Tisdag
14 Jan 1 match
Lördag
25 Jan 1 match
Söndag
09 Feb 1 match
Torsdag
13 Feb 1 match
Söndag
16 Feb 1 match
Lördag
22 Feb 1 match
Lördag
29 Feb 1 match
Onsdag
04 Mar 1 match
Söndag
08 Mar 1 match
Lördag
14 Mar 1 match

Effekten av COVID-19 för FC Helsingborgs ekonomi

3 april 2020 10:19
Föreningen

FC Helsingborg kan efter ett gediget arbete nu redogöra för konsekvenserna av COVID-19 som innebär stora påföljder för FC Helsingborgs ekonomi. Nu går föreningen en kort- och långsiktig kamp för sin överlevnad.


Säsongen 2018/2019 landade det ekonomiska resultatet på 175.000:- vilket kungjorde föreningens bästa resultat någonsin. En ekonomisk sanering och ett gediget arbete för att försöka vända den långtgående ekonomisk jobbiga situation var i rullning. Inför säsongen 2019/2020 stod föreningen med ett negativt eget kapital på ca 1.5 MSEK vilket måste bli positivt per den 1 maj 2020 för att föreningen skall klara den elitlicens som nu aktiveras. Efter 10 månader kunde föreningen visa upp ett mycket positivt resultat och allt visade på att föreningen skulle uppvisa ett resultat på strax över 2 MSEK. Ett resultat som gjort att FC Helsingborg inte bara skulle klara elitlicensen, utan också att man för första gånger på väldigt länge kunde visa upp en stabil ekonomi.

I mars månad introducerade sig COVID-19 för världen och Sverige och med detta kom stora konsekvenser. Samhället får en annan verklighet vilket har påverkat, partners, supportrar och således också vår egen verksamhet. Istället för att inleda ett slutspel med herrarna och en välbesökt Påskcup för ungdomslag står vi nu med en vardag där vi tvingas ställa in vår verksamhet och, i princip, utan chans att hitta nya intäkter. När vi sammanställer våra resultatbortfall visar det att vi förlorar ca 1 MSEK, vilket är en mycket stor del av föreningens förmodade resultat. Noterbart är två saker;

  1. att detta resultatbortfall endast är likvida medel, vilket gör att vi har väldigt svårt att betala för oss, samt 2) att resultatbortfallet endast gäller för perioden mars-april. Långsiktigt är det fortfarande oklart hur hårt drabbade vi blir av COVID-19, men vi kan konstatera att kommande säsong inte blir lika ljus som förväntat. Vi är med andra ord i stort behov av likvida medel för att kunna reglera skulder, betala anmälningsavgifter för seriespel för våra ungdomslag till nästa säsong samt betala löner kommande månader.

För att minimera skadorna tvingas vi korttidspermittera all kanslipersonal och samtliga spelare och ledare. Det är inget roligt beslut att ta, men alla involverade har varit mycket tillmötesgående för att stötta klubben i detta tuffa läge. Parallellt med detta vidtar vi även andra extraordinära åtgärder för att i största möjliga mån parera förlusten. I herrlagets sista seriematch arrangerade vi så att ni, våra medlemmar och följare, kunde köpa soffbiljetter. Detta genererade nästan 50.000:-, vilket vi är enormt tacksamma för. Vidare hoppas vi få ytterligare stöd genom att vi säljer fler soffbiljetter, att man köper presentkort på matchbiljetter till kommande säsong, man kan bli passiv medlem, köpa ett årskort samt köpa FCH:s förmånshäfte. Om någon har nya potentiella intäktsmöjligheter så tar vi tacksamt emot tips och idéer. Vi själva kommer jobba mycket aktivt för att hitta nya intäktsmöjligheter. Vi är oerhört tacksamma för allt stöd vi får!

Uppförsbacken är brant men vi ger oss inte! Vi har under en lång tid jobbat efter en tydlig plan och vi tänker inte låta oss förlora. Vi står inför en tuff utmaningen men vi vet också om att vi tillsammans kan resa oss och få bukt på våra ekonomiska problem. Föreningen kommer löpande att hålla er uppdaterade kring läget och hoppas att vi snart kan visa upp en ekonomi som ger oss en framtid att bygga vidare på.

Läs mer här om hur du kan stötta klubben.