Söndag
17 Dec 1 match
Torsdag
28 Dec 1 match
Onsdag
03 Jan 1 match
Lördag
06 Jan 1 match
Söndag
14 Jan 1 match
Lördag
20 Jan 1 match
Lördag
27 Jan 1 match
Onsdag
07 Feb 1 match
Lördag
17 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match

FCH representerat i NAFL

23 juli 2023 19:51
Föreningen

Årets North American Floorball League har nått halvvägs och i den semi-professionella innebandyligan i Nordamerika kan vi hitta flera FCH:are; Andreas Blixt, Zacharias Melin, Albin Nilsson, Hannes Karlsson, Fredrik Ahlin, Julia Olofsson och Joel Olofsson.


Andra säsongen av den amerikanska innebandyligan är igång och kommit halvvägs. Redan förra säsongen fanns det blåsvart representation på plats men säsong två har vi ännu fler FCH:are som är med och sprider innebandyn. Ligan består av sex lag uteslutande från USA. Två av lagen har stark FCH-prägel. Störst hittar man i det nya laget för säsongen i Aviators Floorball of Ohio. Laget ägs och drivs av Andreas Blixt som till vardags är spelande tränare i vårt division 4 lag Sofiero Kaizers. Han var med som spelare i ligans första säsong för Fresno Force men är nu istället ägare av ett eget proffslag i USA.

– När ett av lagen inte kunde komma till spel i år så tyckte jag det var synd för ligan kämpade hårt för att nå upp till sex lag denna säsong. Jag ställde frågan till ligan om där fanns möjlighet att fylla platsen med ett nytt lag, vilket de välkomnade. Att vara med att utveckla en liga och förhoppningsvis Nordamerikansk innebandy är något som lockade för mig och min stora passion för sporten. En del av beslutet ligger också min yrkesmässiga karriär som mest troligen tar mig på mer kontinuerlig basis till USA, säger Andreas Blixt om anledningen till att han startade ett nytt lag inför säsongen.

Han ser laget som en långsiktig investering som ska hjälpa till att lyfta innebandyn på andra sidan Atlanten.

– Långsiktigt vill man skapa en plattform för årets övriga elva månader på ”hemmaplan” i USA. Utveckling av sporten. Där finns otroligt mycket att genomföra! Kortsiktigt handlar det om att bygga ett lag som spelare vill spela för och attraheras till. Vi ska vara med i övre tabellen och hålla oss bra i slutspelsserierna, avslutar Blixt.

Med sig till Aviators denna säsong har han tre FCH:are, nyligen SSL-uppflyttade Zacharias Melin och Albin Nilsson som båda vara med och spelade i ligan förra säsongen men då för Utah Raptors. Dessutom är det debut i ligan för Hannes Karlsson som spelar i vårt utvecklingslag i division 2.

– Förra året var en otrolig upplevelse så därför ville jag vara med om det igen. Det är också lärorikt för egen del att få möta många bra spelare från olika ligor i världen. Sen även för revansch, förra året gick inte alls som jag ville så tog en chans till att ändra på det, säger Zacharias Melin om varför han återvände för säsong två.

Även Albin är inne på samma anledning till att han vill komma tillbaka för ännu en säsong. Han ser det även som ett bra sätt att få uppleva nya saker och vara med att bidra till sprida sporten.

– Jag hade otroligt kul både på och utanför planen förra året. Att få spela innebandy och utveckla sporten samtidigt som man får upptäcka USA är en väldigt bra kombo.

De två rutinerade spelarna fick även med sig debutanten Hannes Karlsson för sin första säsong i USA. Efter att följt ligan på hemmaplan förra året var det ingen tvekan att ta chansen när den bjöds detta år.

– Jag åkte över för att jag följde ligan hemifrån förra året och tyckte det såg sjukt kul ut och när jag fick frågan om att följa med så var det ett snabbt beslut om att åka med. Det är väldigt kul att vara över och spela i NAFL. Det är ett bra tempo med bra spelare i varje lag så det har varit kul att matcherna varit jämna, säger Hannes om ligan och sitt spelande.

Inför årets säsong har ligan gått från fyra lag till sex lag och när alla lag gick till slutspel förra året är det bara fyra som gör det detta året vilket har gjort att varje match betyder mer. Ligan spelas under tre veckor med start i Austin, Texas, för att sedan flytta till Orlando i Florida där lagen just nu är innan allt avslutas i Fort Worth tillbaka i Texas nästa vecka där Troy Cup ska avgöras.

– Lagen har utökats från 4 till 6. Förra året gick alla 4 lag till semifinal, medans i år är det de 4 bästa lagen. Det gör att varje match betyder mer. Vilket också höjer kvaliteten på själva spelet, säger Albin om skillnaderna mellan säsongerna.

Även kvalitén på ligan är något som Zache också tycker ha höjts rejält.

– Störst skillnaden detta år är som många redan sett. Florida Vikings har ställt upp med ett superlag med många SSL spelare!! Även resterade lag har höjt sig mycket så skulle säga att största skillnaden är att nivån är väldigt mycket högre än förra året!

Ett annat av de lag som är nya till säsongen är Texas Tornadoes från Austin. Det är även i det laget vi hittar fler FCH:are. Julia Olofsson, som förra säsongen var tränare i F06, är president för laget och som tränare hittar vi vår nye klubbchef Fredrik Ahlin.

– Som president för laget har jag varit ägarens kontakt i Europa och ansvarat för att rekrytera spelare till laget. Nu på plats i USA ser jag till att allt runt laget fungerar och att spelarna har det bra, säger Julia Olofsson om sin roll för Tornadoes.

Amerikansk innebandy är inte helt nytt för henne utan hon har tidigare varit med i det amerikanska herrlandslaget i VM och World Games som fysio.

– Efter att varit med i amerikansk innebandy ett tag och nu fick frågan om att prova detta kändes det som en kul uppgift att pröva. Även om mycket var nytt har vi fått ihop ett spännande lag med flera nationaliteter som ska komma ihop och utvecklas och vara med och sprida sporten ännu mer, avslutar Julia Olofsson.

Den som sen har ansvaret att få ihop alla nationaliteter är Fredrik Ahlin som i augusti kliver in i sin roll som klubbchef för FCH. Innan det ska han avsluta säsongen som tränare för Texas. Just de många nationaliteterna har varit en utmaning.

– Så klart är språket en stor skillnad. För mig har det varit självklart att prata ”amerikanska” på genomgångar och under matcherna. Vi har spelare från Canada, USA, Ukraina, Tjeckien och Sverige. Så även om jag är värdelös på språk så är målet att alla ska förstå och känna gemenskap i det. Sen är det stor skillnad på nivå inom laget. Betydlig större än det är hemma. I ett div 1 lag så håller alla hyfsat samma nivå. Men i vårt lag här är det stor nivåskillnad. Vilket gör det lite klurigare. Vi har även haft en relativt liten trupp jämfört med hemma vilket också gör det lite tuffare under en tre veckor lång turnering. Men annars är det samma boll, samma regler och samma spel, säger Fredrik om hur det varit att coacha i ett nytt land på ett nytt språk.

Som ett nytt lag i ligan har de fått bygga helt nytt och har bara en målvakt som varit i ligan tidigare och då i Fort Worth Jaguars. Det betyder att startsträckan varit lite längre för anpassa sig och det har synts i resultaten trots det är Ahlin nöjd med laget och beslutet att ta steget över och coacha i USA.

– Det har varit en fantastisk upplevelse på många sätt. Rent resultatmässigt tufft för oss men det visste vi på förhand. Spelarna har varit grymma och jobbat hårt match efter match. Allt runt omkring laget som boende, mat, transporter har varit toppklass och gjort det lätt för mig som coach att fokusera på laget och matcherna.

En som har varit med hela vägen från att ligan var på idéstadiet är herrlaget assisterande tränare Joel Olofsson som är Vice President för ligan. Sedan idén kläckts för fyra år sedan har han varit med och hjälpt till med att få ligan på fötter.

– Jag känner ägaren av ligan sedan tidigare genom amerikanska landslaget och när han pitcha idén och undrade om jag trodde den funkade nappade jag direkt och erbjöd mig att hjälpa till och då erbjöd han mig rollen som vice president. Det innebär att jag är med och hjälper till med min erfarenhet inom innebandy som kanske saknas lite i USA men som stadigt blir bättre och bättre. Att vi nu är inne på andra säsongen med bättre och bättre spelare och mer och mer intresse är fantastiskt. Förhoppningsvis kan vi växa ännu mer fram över, säg Joel Olofsson.

Ligan pågår för fullt och platserna om slutspel hårdnar. Ni kan se alla matcher gratis på ligans , youtubekanal och läsa mer ligan och se all statistisk på nafloorball.com