Torsdag
24 Mar 1 match
Lördag
26 Mar 1 match
Tisdag
29 Mar 1 match
Lördag
17 Sep 1 match
Onsdag
21 Sep 1 match
Lördag
24 Sep 1 match
Lördag
01 Okt 1 match
Söndag
09 Okt 1 match
Lördag
15 Okt 1 match
Söndag
23 Okt 1 match
Söndag
20 Nov 1 match
Söndag
27 Nov 1 match
Söndag
04 Dec 1 match
Onsdag
07 Dec 1 match
Söndag
11 Dec 1 match
Lördag
17 Dec 1 match
Torsdag
29 Dec 1 match
Onsdag
04 Jan 1 match
Lördag
07 Jan 1 match
Lördag
14 Jan 1 match
Söndag
22 Jan 1 match
Söndag
29 Jan 1 match
Lördag
11 Feb 1 match
Onsdag
15 Feb 1 match
Lördag
18 Feb 1 match
Söndag
26 Feb 1 match
Tisdag
28 Feb 1 match
Lördag
04 Mar 1 match

Tuff ekonomi för FCH som inte klarar elitlicensen

27 september 2022 09:53
Herr

FC Helsingborg är en av de elitföreningar som inte klarar Svenska Innebandyförbundets krav för Elitlicens. Pandemin är den främsta orsaken till de ekonomiska problemen.


  • Vi gick igenom ett stålbad för ett par år sedan då vi hämtade in flera års underskott och allt såg bra ut med klubbens ekonomi. Sedan kom pandemin som ställde allt på ända, säger Mathias Andersson, ordförande i FC Helsingborg.

Pandemin ställde till det för klubben som dels tvingades spela en säsong utan publik och dels fick begränsade möjligheter att bedriva ungdomsverksamhet, något som ledde till ett medlemstapp som FCH fortfarande känner av.

  • Vi fick pandemistöd som till viss del kompenserade för uteblivna publikintäkter och att vi tvingades ställa in våra ungdomscuper och sommarläger helt eller delvis 2020 och 2021. Men det innebar samtidigt att vi fick börja om och fick färre anmälningar när vi återstartade. Där har vi tappat mycket intäkter, säger Mathias Andersson.

Även sponsorsidan har påverkats negativt av pandemin, dels genom att elitmatcher spelats utan publik och dels att nätverksträffar fått arrangeras digitalt.

  • Nu är vi igång som vanligt, men det är klart att det påverkat sponsorverksamheten. Många företag drabbades dessutom ekonomiskt av pandemin och tvingades dra ner på sponsring. Just nu märker vi även att företagen blir mer försiktiga när flera kostnader skenar, det är tufft för många av våra sponsorer också, säger Mathias.

För att få Elitlicens krävs ett positivt eget kapital. FCH gjorde förra verksamhetsåret en förlust på nästan en halv miljon som innebar att det egna kapitalet åts upp och blev negativt.

Detta måste återställas senast den 30 april 2023, annars får klubben ingen Elitlicens för nästa år. FCH har redan lämnat in en handlingsplan för hur det ska gå till.

  • Just nu tittar vi på alla kostnader vi kan. Herrlaget åker buss istället för flyg till vissa bortamatcher. Vi har även flyttat merparten av våra hemmamatcher till Idrottens Hus istället för Arenan för att hyran är lägre där, säger Mathias Andersson och tillägger:

  • Långsiktigt jobbar vi med en plan för att öka antalet åskådare på våra matcher och att kunna återvända till Arenan och fylla läktarna där. Men just nu måste vi hålla nere alla utgifter.

Den 23 oktober kommer man dock att spela i Helsingborg Arena, årets gratismatch där sponsorerna står för inträdet. Intäkterna från den blir extra viktiga i det här läget.

  • Förutom att vi behöver återställa det egna kapitalet så kommer vi att få det tufft med likviditeten under vissa perioder. Vi hoppas att helsingborgarna sluter upp på våra matcher och att företagen i regionen har möjlighet att stötta oss ekonomiskt även i dessa tider, så att vi även framåt kan ha ett elitlag i SSL och en utvecklande och inkluderande ungdomsverksamhet, säger Mathias Andersson.