Söndag
17 Dec 1 match
Torsdag
28 Dec 1 match
Onsdag
03 Jan 1 match
Lördag
06 Jan 1 match
Söndag
14 Jan 1 match
Lördag
20 Jan 1 match
Lördag
27 Jan 1 match
Onsdag
07 Feb 1 match
Lördag
17 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match

FCH jagar vinst utanför plan för att säkra klubbens ekonomi

11 januari 2023 21:58
Förningen

FC Helsingborg har nu mindre än fyra månader på sig att säkra ett överskott på en halv miljon kronor för att både rädda elitlicensen och säkra föreningens ekonomi. En dialog har inletts med spelartruppen.


För att få elitlicens krävs ett positivt eget kapital. Efter förra verksamhetsårets ekonomiska förlust måste FCH göra en vinst på minst en halv miljon kronor detta år (som avslutas 30 april 2023). Något som blir tufft.

  • Vi drog ner på kostnader under hösten när vi sa upp klubbchefen och även flyttade matcher från Arenan till Idrottens hus för att få lägre hyreskostnad. Styrelsen har lagt enormt många timmar ideellt för att göra mycket av det som en klubbchef hade gjort, säger Mathias Andersson, ordförande i FCH.

Styrelsen har nu inlett en dialog med spelartruppen om hur man ska hantera resten av säsongen.

  • Spelarna har redan bl.a. bidragit på flera sätt under hösten och visat hjärta för klubben. De har fått köra minibussar till bortamatcher istället för att åka stor buss och flygresor ersätts av tåg eller buss. Samtidigt har allt blivit dyrare jämfört med förra säsongen.

FCH städade i sin ekonomi för ett par år sedan och räddade då elitlicensen. Sedan kom pandemin och effekterna av den sitter fortfarande i.

  • Vi tappade över hundra medlemmar vilket i sin tur bl.a. lett till lägre publiksiffror. Och tappet på sponsorsidan under pandemin när vi inte kunde spela inför publik har vi inte heller lyckats hämta igen, säger Mathias.

Det finns inga obetalda leverantörsskulder eller skatteskulder. Förutom att rädda elitlicensen (som krävs för spel i SSL) är målet även att säkra föreningens överlevnad långsiktigt.

  • Vi kan aldrig äventyra föreningens existens för elitlicensen. Men allt hänger ihop. De hundratals barn och ungdomar som spelar i FCH behöver förebilder. Sportsligt är vi på väg att bygga något riktigt bra, men det måste finnas ekonomi i det också.

Redan att nå ett nollresultat är en tuff utmaning - att göra ett plusresultat på en halv miljon är riktigt tufft. Alla intäkter måste dessutom vara bokförda senast 30 april.

  • Sponsorpengar, donationer eller bidrag. Det är vad vi kan förlita oss på. Och det är verkligen inte lätt i dessa tider när både företag och medlemmar har det tufft ekonomiskt. Men vi har de här månaderna på oss och tiden rinner iväg, säger Mathias Andersson.

Förutom elitmatcherna arrangerar FCH även en ungdomscup under påskhelgen. Det är framför allt knutet till detta arrangemang som klubben kan få sponsorintäkter.