Den blåsvarta Skånemästerskaps helgen

2 april 2019 15:48
Ungdom

I helgen spelades den första helgen av två av Skånemästerskapen för ungdomar. Många FCH-lag var i farten. Läs hur det gick för dem alla.

Flickor A (f. 2002) I den äldsta tjejklassen var det två FCH-lag med, F02 och F03. Båda lagen inledde dagen i Skurup med förlust, F03 mot IBK Lund och F02 en tight match mot Stanstad. I den andra matchen var det då dags för ett blåsvart derby. F02 visade vilka som var äldst och vann med 6-0 mot sina yngre klubbkompisar. F02 hade nu fått upp farten och vann sin tredje match med 5-1 mot Skurup. I F03:s tredje match mötte man Stanstad. Vid seger hade man skickat F02 till final och det såg man länge ut att lösa. De inledde snabbt med att ta en 2-0 ledning men Stanstad kom tillbaka. I andra perioden återtog man ledningen och med 40 sekunder kvar ledde man med 4-3 och F02:orna var i final. Men då lyckades Stanstad få in en kvittering till slutresultatet 4-4. Det innebar att F02 var tvungna att ta minst en poäng i sin sista match mot Lund för att nå finalen. Det såg bra ut efter halva match där det stod 2-2. Men med bara nio spelare tog orken ut sin rätt och Lund gick ifrån till 5-2 och därmed inge final för de regerande mästarinnorna. F03 avslutade sedan sitt skånemästerskap med att besegra Skurup vilket innebar att FCH tog tredje och fjärdeplatsen i Flickor A.

Flickor E (f. 2006) Det vara första gången våra flickor 06 fick vara med och spela Skånemästerskapen och det gjorde det med bravur. Första dagen inleddes med en tidig match och förlust mot Åstorp med 3-2. Efter det spelade tjejerna upp sig och kunde övertygande slå tillbaka Gantofta med 4-0. Med en vinst och en förlust betydde det att man behövde vinna sista matchen mot Stanstad för att avancera till A-slutspel. Det såg mörkt ut när Stanstad gick upp till 4-2 med tio minuter kvar att spela. FCH reducerade minuten senare. Sen dröjde det sex minuter utan mål och med tre minuter kvar att spela begärde FCH time-out. Tiden tickade iväg och inget av lagen gjorde mål. Först med 20 sekunder kvar kunde FCH kvittera genom Cornelia Rosén. Men FCH behövde ett mål till för att ta sig vidare. Och det kom. Med tio sekunder kvar gjorde Rosén mål igen till 5-4 och FCH var klart för semifinal. I semifinal fick man tuffast möjliga motstånd i form av Engelholm som vann serien före just FCH. Tyvärr kunde FCH-tjejerna inte riktigt ladda om till semifinalen utan Engelholm kunde vinna med 7-1. Men en tredjeplats i första Skånemästerkap lovar mer för framtiden.

Herrjuniorer 20 (f. 1998) FCH åkte till Malmö med en tunn trupp då man vilade flera spelare som skulle spela Play-off i Juniorallsvenskan dagen efter. FCH inledde dagen mot Landskrona och trots ledning efter halva matchen med 2-1 kunde motståndarna vända och vinna med 3-2. Med bara fyra deltagande lag och där ettan och två i gruppen gick till final behövdes det nu två vinster. Måstematchen mot Malmö började inte bra och det rosa hemmalaget gick upp till 2-0. Efter andra halva perioden kom reduceringen och med fyra minuter kvar kvitteringen genom kapten Isac Lindblad. Men närmare än så kom inte de blåsvarta. I den sista matchen för dagen kunde man istället ta sin första seger via 3-1 mot Stanstad.

Pojkar A (f. 2002) Pojkarna födda 02 hade en tuff uppgift framför sig i en femlagsgrupp där bara ettan och tvån gick till A-slutspel. Det blev inte heller lättare efter att de förlorade den första matchen med 3-0 mot Höllviken. FCH studsade tillbaka och vann match två med 3-1 mot Perstorp. Förhoppningarna om A-slutspel grusades tyvärr sen i den tredje matchen mot ett duktigt Genarp som vann med 4-1. Sista gruppspelsmatchen slutade sen 2-2 mot Lund och en tredjeplats i gruppen och med B-slutspel på söndagen. I Semifinalen stötte man sedan på Lund igen och denna gång lät man dem inte göra några mål utan kunde avancera till final med 2-0. I finalen sen hade de blåsvart bestämt sig för att det bara fanns vinst. Efter nio minuter ledde man med 3-0. Segersiffrorna skrevs tillslut till hela 5-0 och man blev segrare i B-slutspelet. Grattis!

Pojkar C (f. 2004) Pojkarna födda 2004 hade en riktigt rolig lördag i Örkelljunga. Tre spelade matcher och en målskillnad på imponerande 17-0! Första matchen vann man med 3-0 mot Malmhaug. Sedan växlade man upp och besegrade Örkelljunga med 7-0 för att avsluta gruppspelet med att betvinga Engelholm 2 med samma siffror. Gruppsegern klar och vidare till A-slutspel på söndagen. Farten höll i sig i kvartsfinalen mot Engelholm och nollan i insläpps kolumnen fortsatte vara intakt. Seger med 6-0 och vidare till semifinal. Där fick man möta Lönsboda och man började precis som i den andra matcherna. 2-0 ledning efter första perioden. I andra perioden vaknade dock Lönsboda till liv och reducerade efter bara en minut och kvitteringen kom åtta. Med tre minuter kvar fick FCH ett gylleneläge att ta sig till final när Lönsboda åkte på en fem minuters utvisning. Men trots powerplay lyckade Lönsboda få in en segerboll med bara en minut kvar. FCH kämpade frenetiskt för en kvittering men fick inte in bollen. Lönsboda till final och en tredjeplats för FCH efter en imponerande turnering.

Pojkar E (f. 2006) I den yngsta pojkklassen var det två deltagande FCH-lag, 06-Blå och 06-Svart. 06-Blå inledde lördagen i Örklljunga med att besegra Båstad med övertygande 9-2. I match gick det trögare när man ställdes mot IBK Lund. Även om FCH hade 3-1 efter halva matchen kunde Lundensarna vända på steken i andra perioden till 5-3. Sista matchen skulle därmed avgöra om det blev A- eller B-slutspel. Seger mot Höllviken innebar A medans förlust innebar B. Och det var inget snack FCH-grabbarna kunde enkelt vinna med 5-0 och kvalificera sig för söndagens A-slutspel.

P06-Svart fick bege sig till Oxie för sitt gruppspel. Första matchen gick mot Engelholm där det blev en snöplig förlust efter att Engelholm gjort 3-2 med fyra sekunder kvar. Match två blev även det en tight historia med ett sent avgörande. Tyvärr var det återigen FCH som drog det kortaste strået när Genarp avgjorde till 5-4 med minuten kvar. Med två förluster stod det klart att det blev B-slutspel på söndagen. Men grabbarna avslutade gruppen snyggt genom att vinna mot Kävlinge med 8-3.

I slutspelet inledd 06-Blå i kvartsfinal mot Malmhaug. Det skulle visa sig vara en riktigt jämn match från början till slut. Malmhaug tog ledningen och FCH kvitterade. FCH tog ledningen och Malmhaug kvitterade. Så fortsatte det fram och tillbaka tills Malmhaug kunde forcera in 4-3 med knappa fyra minuter kvar. Tyvärr kunde inte FCh trolla fram en ny kvittering utan det blev respass i kvartsfinalen.

Slutspelet för P06-Svart blev desto roligare. All stolpe ut från lördagen var som bortblåst och man inledde med att slå ut Oxie i kvarten med 5-2 och i semifinalen hade man äntligen turen på sin sida när man vann i straffläggningen mot Höllviken. Avgörande straff inslagen av Noel Ekstrand. I finalen sen var det bara ett lag på banan. Även om motståndarna Röke kvittrade till 1-1 var det aldrig riktigt nära. FCH kunde tillslut vinna finalen med 6-1 och stå som segrare i B-slutspelet. Grattis!