Söndag
17 Dec 1 match
Torsdag
28 Dec 1 match
Onsdag
03 Jan 1 match
Lördag
06 Jan 1 match
Söndag
14 Jan 1 match
Lördag
20 Jan 1 match
Lördag
27 Jan 1 match
Onsdag
07 Feb 1 match
Lördag
17 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match

FCH i slutspel genom åren

16 mars 2021 09:54
Herr

På torsdag drar det elfte slutspelet igång för FCH. Hur har det gått i de tidigare slutspelen? Vi tar en extra titt i historiken.


2005/2006

Första slutspelet kom 2006 efter att man säkrat platsen i sista omgången med en vinst med 4-2 hemma mot Dalen. Samma dag som Tre Kronor vann OS-guld i Turin. I slutspelet valde seriesegraren Pixbo oss. Slutspelet då spelades i bäst av tre matcher. Det blev uttåg i tre raka matcher. Mest minnesvärd blev hemmamatchen på Idrottens Hus inför 1 858 som fick avgöras på straffar. Pixbos storstjärna Anders Hellgård avgjorde den gången.

Motståndare: Pixbo – förlust 3-0 i Kvartsfinal
Poängkung i slutspelet: Alexander Nede, 3+0 p

2006/2007

Det blev en sjundeplats och man fick möta tredjeplacerade Warberg i kvartsfinal. I denna serien kom första slutspelsvinsten någonsin när man skrällde med att vinna i första matchen borta med 6-3. Man förlorade sedan hemma innan man lyckades även den andra bortamatchen med 8-6 efter två sena mål av Henrik Brenheden. Man hade då två matchbollar i bäst av fem serien. Tyvärr blev det ingen skräll utan Warberg lyckades vinna de två sista matcherna. Warberg gick sedan och vann SM-guld.

Motståndare: Warberg, förlust 3-2 i Kvartsfinal
Poängkung i slutspelet: Magnus Hallbäck, 1+7 p

2009/2010

Efter några säsonger utanför slutspel var man 2010 tillbaka efter sin bästa placering någonsin när man sluta femma. Återigen stod Warberg förmotståndet. Denna gång kunde Warberg vinna en intensiv matchserie med 3-0. Hemmamatchen på Idrottens Hus fick avgöras på straffar trots att FCH ledde med två mål med två minuter kvar. Kimmo Eskelinen kunde kvittera med bara åtta sekunder kvar. Bortamatcherna vann Warberg relativt komfortabelt. En viss Linus Nordgren gjorde sin slutspelsdebut och blev poängbäst i FCH med fyra mål och en assist.

Motståndare: Warberg, förlust 3-0 i kvartsfinal
Poängkung i slutspelet: Linus Nordgren, 1+4 p

2011/2012

Det blev en sjätteplats och för motståndet blev trean IBF Falun som var i uppstarten av sin storhetsperiod. Det blev en extremt tight serie. Första matchen i Falun blev det förlust efter förlägning där en ung Rasmus Enström avgjorde. På hemmaplan var marginalerna på FCH:s sida och man vann med 6-5 med ett sent avgörande av Daniel Johnsson. Tredje matchen var den enda som inte var jämna. Falun vann med 10-5. Andra hemmamatchen var en nagelbitare inför 1 288 på IH. FCH kunde tillslut vinna med 7-6 och kämpa sig till en avgörande match. Även den blev en spännande historia som slutade lika efter 60 minuter. Lagkapen Jani Kukkola klev fram ordentligt och gjorde fyra poäng i matchen som slutade 7-7. Även efter tio minuter förlängning var det oavgjort. Straffar skulle avgöra. FCH hade chansen att avgöra genom Mattias Helgesson som tyvärr missa. Senare kunde Rasmus Enström istället avgöra för Falun och FCH missade semi med minsta möjliga marginal.

Motståndare: Falun, förlust 3-2 i kvartsfinal
Poängkung i slutspelet: Jani Kukkola, 6+7 p

2013/2014

En klassisk slutspelsserie där man fick möta seriesegrarna Pixbo. Det var en intensiv serie och första för FCH som skulle avgöras i bäst av sju matcher. Det var en extremt jämn matchserie. Pixbo kunde trots det vinna i 4-0 matcher. Det som gör den klassisk var att alla matcher fick avgöras i förlängning eller straffar. Under denna serie byggdes det upp en rivalitet mellan lagen.

Motståndare: Pixbo, förlust 4-0 matcher
Poängkung i slutspelet: Jani Kukkola, 5+2 p

2014/2015

Året efter var det dags för revansch. Pixbo vann återigen grundserien och valde återigen FCH som kvartsfinalmotståndare. Det såg ut att bli en repris på förra säsongens slutspel direkt. Första matchen slutade 5-5 efter att Pixbo hämtat upp ett underläge i slutet. Skillnaden detta år var att det var FCH som nu lyckades vinna. Anders Lindberg blev matchvinnare genom att avgöra i sudden. Match 2 vann Pixbo med uddamålet. I match tre var det tillbaka till förlängning igen. Även denna gång var det FCH som lyckades vinna, nu med Mika Moilanen som matchvinnare. Tillbaka i Helsingborg vann Pixbo igen, denna gång ganska enkelt med 8-5. Detta var dock FCH:s år och tillbaka i Mölnlycke vann man för tredje gången i rad i förlängning. Matchvinnare denna gång blev Nicklas Lidholm och man hade nu två matchbollar. Det behövdes dock bara en matchboll. In för ett euforiskt Helsingborg Arena kunde man vinna med 6-2 och ta sig till sin första semifinal någonsin.

I semifinal blev Linköping som motståndare. Det blev ingen kul första match. Ett storväxt och tungt Linköping kunde enkelt vinna med 5-0 på bortaplan. Första matchen i Helsingborg blev jämn men Linköping kunde vinna i förlängning i en målsnålmatch, 3-2. I tredjematchen fick FCH lite liv i matchserien när det återigen blev förlängning. Nu kunde man avgöra till 4-3 genom Mika Moilanen. Tillbaka i Helsingborg med chans till kvittering. Det var återigen tight och målsnålt. Ännu en match slutade oavgjort, 3-3. Inga mål i förlängningen ledde till straffar och där var Linköping kyligare och Tobias Gustafsson avgjorde. I femtematchen hade luften gått ur FCH och Linköping tog sig till final efter en 8-3 seger. Det blev ändå ett brons och föreningen första SM-medalj på seniorsidan.

Motståndare: Pixbo – seger 4-2 i kvartsfinal
Linköping, förlust 4-1 i semifinal
Poängkung i slutspelet: Linus Nordgren, 11+5 p

2015/2016

2016 blev det tufft motstånd direkt när serietrean Storvreta valde FCH. Det som på förhand skulle vara en ojämn serie fick sig en skräll direkt. FCH åkte upp till Fyrishov och vann första matchen 5-3. Det blev dock enda segern i detta slutspel. Storvreta repade sig fort och vann fyra raka matcher. Jämnaste matchen förlorades med 5-3. Storvreta gick sedan och vann guldet.

Motståndare: Storvreta, förlust 4-1 i kvartsfinal
Poängkung i slutspelet: Linus Nordgren, 4+3 p

2016/2017

Falun vann serien och valde åttan FCH som sin kvartsfinalmotståndare. Återigen tuffaste möjliga motstånd. Falun vann planenligt i första matchen med 9-2. Det var en serie som alla på förhand tippat till 4-0 till dalmasarna. Det tipset fick strykas i andra matchen där FCH skrällde och vann med 7-4 på Idrottens Hus. Det blev tre poäng var av Mika Kohonen och Daniel Johnsson. Det blev inte roligare efter den matchen Falun kunde visa att det var klasskillnad mellan lagen och vann tre raka med 7-1, 7-3 och 9-5. Falun gick sedan och vann guld.

Motståndare: Falun, förlust 4-1 i kvartsfinal
Poängkung i slutspelet: Daniel Johnsson, 5+3 p

2017/2018

Historien upprepade sig när seriesegraren vald FCH som motståndare. Denna gång Storvreta. För tredje året i rad fick man möta den blivande SM-guld vinaren i kvartsfinal. Storvreta var denna säsong minst en storlek större än övriga lag. Upplänningarna kunde vinna med 4-0 i matcher. Det var dock ingen överkörning. Första matchen i Helsingborg blev det uddamålsförlust och tredje matchen tvingade FCH Storvreta till förlängning. Där ledde man med 4-1 inför sista perioden.

Motståndare: Storvreta, förlust 4-0 i kvartsfinal
Poängkung i slutspelet: Nicklas Lidholm, 3+3 p

2019/2020

Efter ett missat slutspel var man äntligen tillbaka igen. Platsen säkrades i sista omgången. Precis som när man tog sig till sitt första slutspel var det Dalen som besegrades på Idrottens Hus. Detta var sista matchen innan säsongen stängdes ner pga corona pandemin.

Statistik

Antal slutspel: 10
Matcher: 45

Topp 5 slutspelspoängliga:
Namn Matcher mål assist Poäng
Linus Nordgren 36 29 23 52
Daniel Johnsson 27 31 9 40
Jani Kukkola 25 14 16 30
Mika Moilanen 20 15 7 22
Marcus Gullstrand 31 13 9 22