Onsdag
16 Jan 1 match
Onsdag
23 Jan 1 match
Söndag
27 Jan 1 match
Onsdag
30 Jan 1 match
Söndag
10 Feb 1 match
Onsdag
13 Feb 1 match
Lördag
16 Feb 1 match
Onsdag
20 Feb 1 match
Lördag
23 Feb 1 match
Onsdag
27 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 1 match
Tisdag
05 Mar 1 match
Söndag
10 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match

FCH hjälper till att sprida innebandy i USA

2 oktober 2018 14:42
Föreningen

Innebandy lever fortfarande en undanskymd närvaro i USA. FCH har den senaste tiden startat samarbete med två klubbar i USA för att hjälpa till med att öka uppmärksamheten för sporten borta i väst.


Innebandyn i USA växer men är fortfarande i sin vagga. För att kunna få sporten att växa handlar det om att få igång ett fungerande utbildningssystem på ungdomssidan och ge fler möjligheten att spela innebandy. Som en del av att öka uppmärksamheten kring innebandy och ge barn och ungdomar som redan spelar en möjlighet att få förebilder inom sporten, donerade i somras FCH matchtröjor till barn och ungdomslag i staden Lacey, Washington. FCH:s kommunikations och ungdomsansvariga, Joel Olofsson, är huvudtränare för USAs U19 herrar och genom honom kom FCH i kontakt med David Crawford som är en av eldsjälarna som arbetar med att sprida innebandy i USA. För FCH, är samarbetet ytterligare en möjlighet att bidra till att sprida innebandy utanför Sveriges gränser (ett annat exempel är vår SSL match som spelas i Danmark varje år) samt att det ger oss fler supportrar som hejar på FCH. Nedan kan ni läsa en sammanfattning av det arbete som David Crawford gör för att sprida innebandyn i USA och vilka hans tankar är inför framtiden.

”Innebandy i USA växer. Just nu är det en gräsrotsport som får allt mer uppmärksamhet, inte bara i USA, utan runt om i världen. För att växa en ny sport måste det läggas fokus på utbildning och undervisning på barn- och ungdomsnivå. Det är viktigt att etablerade klubbar och organisationer runt om i världen uppmuntrar utvecklingen av innebandy utanför sitt eget land. För dem som vill expandera sin supporter bas är det även detta ett tillfälle att bygga en långsiktig relation med en i stort sett outnyttjad marknad för fans.”

De senaste två åren har David Crawford (@florballguru på instagram och huvudtränare för USA U19 damer) utbildat och tränat vuxna och barn i innebandy i staden Lacey i delstaten Washington. Just nu fokuserar David på att öka uppmärksamheten kring sporten så innebandy kan växa till en sport med ett utvecklat klubb- och seriesystem. Som en del av detta, har David ett samarbete med staden Laceys fritidsförvaltning och erbjuder nu ett sex veckors program för barn och ungdomar som ger dem möjlighet att testa på innebandy på sin fritid. Utöver träningen för barn och ungdomar, så riktar även David in sig på att växa sporten på universitet och högskolenivå. David arbetar som chef för fritidsaktiviteter på Saint Martin’s University och planerar att under hösten erbjuda studenter att vara med i en 3-mot-3 serie som en del av att öka intresset för sporten.

”I USA är det en utmaning att försöka öka medvetenheten kring sporten och visa att innebandy är en seriös och växande sport precis som fotboll eller basket. Genom att fokusera på att utveckla ligor, klubbar och turneringar så växer sportens legitimitet. Genom den generösa donationen av matchtröjor från FCH hoppas vi att detta kommer att hjälpa barnen att få upp ögonen för FCH och andra klubbar så att dem kan utveckla sitt spel genom att titta på innebandy och studera sporten. Ju mer vi kan få barn och ungdomar att titta på innebandy och bygga en passion för sporten, desto mer utbildning och utveckling kan vi ge för att hjälpa till med att växa sporten. Så från halvvägs runt jorden har nu FCH fans som hejar för dem under säsongen. Förhoppningsvis leder det även till att fler grupper blir involverade för att bygga sporten utanför styrelserummet.”

En andra klubb FCH samarbetar med i USA är Fresno Floorball Club som är en av de ledande klubbarna i Kalifornien med ett eget seriesystem.

– Fresno Floorball Club är en stolt partner till FCH som tillsammans jobbar för att sprida sporten i Fresno, Kalifornien och slutligen USA. I och med detta samarbetet kommer Fresno Floorball Club spela i FCH tröjor i alla stora turneringar, Säger Sean Edin som är president i Fresno FC.>

Sean ser gärna att samarbetet blir större i framtiden och att det ska stärkas med att det kommer över spelare från FCH för att hjälpa till att sprida sporten och öka dess uppmärksamhet.

  • Genom att synas med FCH hoppas vi intresset ökar. Vi vill gärna att samarbetet växer med tiden och att vi kan få över spelare från FCH till våra turneringar eller komma till Sverige för att träna och spela. Vi är oerhört tacksamma för att FCH vill hjälpa oss och att synas med en stor elit förening kommer bara gynna vår utveckling i USA, avslutar Sean Edin>

–Att FCH är med att hjälper till i just USA har blivit naturligt i och med att Joel Olofsson är med och tränar både herr och U19-landslaget på andra sidan Atlanten. Han har varit över där flera gånger och märkt av ett stort engagemang på flera håll i landet. Det har funnits ett behov att få hjälp med att sprida sporten. En hjälp vi mer än gärna delar med oss av. Förhoppningsvis kan det leda till något större på sikt och det ska bli kul att följa våra partnerklubbars utveckling säger klubbchef Fredrik Azelius