Söndag
17 Dec 1 match
Torsdag
28 Dec 1 match
Onsdag
03 Jan 1 match
Lördag
06 Jan 1 match
Söndag
14 Jan 1 match
Lördag
20 Jan 1 match
Lördag
27 Jan 1 match
Onsdag
07 Feb 1 match
Lördag
17 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match

Veckans match: FCH ParaStars – Landskrona Falcons Innebandy för alla

10 februari 2023 10:04
Föreningen

På söndag 16:00 är det en historisk första match för vårt paralag och det väntas storpublik till Helsingborg Arena B.


FCH:s Paralag har nu varit igång ett tag och på söndag ska de få spela sin första match. Även om det blir deras första match i FCH:s färger har de redan satt ett stort avtryck i föreningen med att ställa upp och hjälper till på SSL-matcherna, sälja bongo lotter och vara på fler ungdomsmatcher varje vecka och heja på sina föreningskompisar. Laget tränas främst av Åsa Karmefors, Matilda Qvist och Lars Palmgren. Åsa som är en mångårig ledare i klubben och tidigare ungdomsansvarig var en av initiativtagarna till att starta upp FCH:s paraverksamhet. Vi tog tillfället att prata lite med Åsa om laget och hur stämningen är inför matchen.

– ParaStars vänder sig till personer med olika funktionsvariationer såsom rörelsenedsättning, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och personer med intellektuella funktionsnedsättningar (IF). Laget består av 14 spelare i olika åldrar, från gymnasiet och uppåt som tränar varje fredag. Vi har också spelare från vårt yngre paralag som nu har kommit och även spelar med de äldre. Vi är fem ledare men inte alltid alla på plats vid varje träning, beskriver Åsa laget.

**Hur är känslan bland spelarna inför den historiska första matchen? **

– Känslan är väldigt bra inför vår första match. Det ska bli spännande att se hur det går. Alla spelarna är supertaggade inför att äntligen få spela match mot andra men det är inte många av dem som spelat innebandymatch innan så det blir en helt ny erfarenhet. Även om spelarna ser väldigt mycket fram mot matchen så är det också med en lite skräckblandad förtjusning. Det kan vara jobbigt och energikrävande att ta sig an en ny uppgift när man har en IF eller andra funktionsvariationer. Men vi har förberett oss så bra vi kan så jag tror säkert att det ska gå bra.

Parastars är så mycket mer än bara innebandy. Vad finns det för mål med laget?

– Vi har två primära mål med laget, ett socialt och ett sportsligt mål. Det sociala är att alla som vill ska få spela innebandy och tillhöra ett lag oavsett vilken funktionsvariation du har. Att det ska finnas möjlighet att få vara i ett sammanhang där du genom att tillhöra ett lag har en betydelse för andra. Det är viktigt att just DU kommer till träningar och match, du tillför något till laget. Att alla ska känna sig trygga och välkomna samt få möjlighet att lära känna nya människor. De sportsliga målen är att spelarna efter förmåga ska lära sig innebandy och att vi ska spela matcher och seriespel mot andra lag.

Vad som är fokus till matchen på söndag är klart.

– Fokus kommer ligga på att ha så roligt som möjligt och njuta av att äntligen få spela match.

Det förväntas komma mycket folk och heja fram killarna och tjejerna i Parastars på söndag men för de som inte redan har bestämt sig att gå kommer Åsa med några sista argument varför man inte får missa matchen på söndag.

– För att uppleva en härlig stämning och atmosfär. För att få heja på spelare som älskar innebandy och kämpar för laget. För att visa ParaStars att de liksom alla lag i föreningen är viktiga för FC Helsingborg. Och såklart för att få vara med på ett historiskt event dvs första matchen någonsin för FCH:s Paraverksamhet.