Söndag
17 Dec 1 match
Torsdag
28 Dec 1 match
Onsdag
03 Jan 1 match
Lördag
06 Jan 1 match
Söndag
14 Jan 1 match
Lördag
20 Jan 1 match
Lördag
27 Jan 1 match
Onsdag
07 Feb 1 match
Lördag
17 Feb 1 match
Lördag
24 Feb 1 match
Lördag
02 Mar 1 match
Onsdag
06 Mar 1 match
Lördag
09 Mar 1 match
Lördag
16 Mar 1 match

Juniortränare tar steget upp till A-laget

23 juli 2017 14:03
Herr

Herrlagets tränarstab är i stort utsträckning nykomponerad till den kommande säsongen. Sedan en tid tillbaka står det klart att Patric Johansson tar över huvudansvaret för FC Helsingborg, efter en 2-årig sejour i Malmö FBC. Efter en tid står det nu fast att han, vid sin sida, får Joel Olofsson.


Joel som verkat inom föreningen i över 18 år får nu chansen att visa sina innebandykunskaper på den absolut högsta nivån. Under årens gång har han varit delaktig i många av FCH:s ungdomslag, med bland annat fina JAS-placeringar med föreningens herrjuniorer. Han har tidigare i två sejourer varit del av FCH:s herrlag, men då mer sporadiskt än nu. Utöver sina meriter med FCH är Joel också förbundskapten för USA:s U19 landslag samt assisterande för deras herrar. USA slutade på en 11-plats vid senaste VM turneringen och blev därmed bästa icke europeiska lag, vilket gav en plats i nästa veckas World Games. Hemsidan tar sig en pratstund med vårt nya tränarlöfte.

Hej Joel, hur är läget med dig? 

 – Det är bara bra. Nyligen kommit hem från en trevlig vecka i Prag och Prague Games ihop med HJ18-laget. Annars försöker jag njuta av en kortare semester och sen dra vidare till World Games med USA nästa vecka.  

Hur känns det att nästa säsong vara en del av FC Helsingborgs herrlag? 

– Det känns väldigt inspirerande. Har varit involverad i föreningen i 18 år så det är givetvis en ära att få vara en del av klubbens flaggskepp. Överlag känns det som en spännande tid för hela föreningen. Det har blivit mycket förändringar både i herrlaget och klubben under sommaren vilket jag tror kommer bli positivt och ser med tillförsikt fram emot den kommande säsongen.  

Var det givet att tacka ja, när frågan om att bli en del av herrlagets tränarstab dök upp? 

– Det var det. Även om det givetvis är lite vemodigt att lämna grabbarna i JAS-laget som jag varit tränare för de senaste sju åren. Men det känns som att det var en bra tid att lämna och att de har fått en nya bra stab som kommer ta hand om dem fint. 

Detta blir din tredje sejour i herrlaget, hur kommer det sig, och kan du förklara varför? 

– De tidigare två gångerna har jag kommit som en extra lösning under kortare del av säsongerna. Första gången var när Magnus Anderberg tog över herrlaget och jag och min dåvarande tränarkollega i JAS-laget, Emil Lindström, fick vara med som assisterande. Säsongen efter fick jag hoppa in ihop med Kent Göransson när det återstod ca fem matcher av grundserien när Anderberg blev sjukskriven. En minnesvärd sejour när vi lyckades slå ut Pixbo i kvartsfinalen för ett kokande Helsingborg Arena. Denna gången blir det lite annorlunda när man är med från början och kan vara med och sätta tydliga ramar direkt från start. Där kommer de tidigare sejourerna vara guld värda eftersom man redan har koll på vad det handlar om denna nivån.

Vad tror du blir största skillnaden mellan att coacha junior- och seniorlag?  – Den största skillnaden är att de små detaljerna blir ännu viktigare. Juniorinnebandyn är fortfarande väldigt utvecklingsinriktad för att förberedda spelare såväl taktiskt som tekniskt för seniorspel. Medans på seniorlag på SSL-nivå är det i princip färdigutvecklade spelare och då blir det viktigare med att utveckla de små detaljerna för att kunna vinna matcher. 

Du har, som sagt, många ungdomsår bakom dig, kommer du fortsätta att vara en del av FCH:s ungdomsverksamhet? 

– Jag kommer att fortsätta min tjänst som ungdomskoordinator i föreningen så att jag kommer fortfarande har var högst involverad i ungdomsverksamheten. Detta ger en extra möjlighet att knyta ihop elit- och ungdomsverksamheten för att skapa en röd tråd i klubben. Jag vill göra det tydligt för både ungdomsspelare och ledare vad som krävs för att kunna bli elitspelare. Sen kommer jag fortfarande vara med och träna F01/02-laget som jag vara med och startade upp för sex år sedan.   

Tack Joel, och lycka till med din nya position samt World Games som spelas i nästa vecka.